Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Vai Banksy zīmē plakātus Dailes teātrim?
Publicēts 2. februārī, 2009.
Pasaules slavenais Banksy zīmē plakātus Dailes teātrim.

Šodien nejauši uz ielas pamanīju kautkādu pašamāju tūdaliņ-tāgadiņu izrādes "Stāsti, kas pagriež pasauli" plakātu. Pats izrādes fakts ir tīrākā huijņa. Mani satrauca tas cik pretīgi un bezatbildīgi izrādes plakāta autori ir nozaguši labi zināmo Banksy ilustrāciju (meitenīti ar balonu). 

Diemžēl tā ir iegrozījies, ka visā pasaulē Banksy darbus bieži un bezkaunīgi kopē klubu flayeriem un tamlīdzīgi undergroundi. Bet šajā gadijumā viens no atbildīgajiem ir ķipars-piparas izrādes režisors Didzis Jonovs (Dailes teātris). Tāpat kā Banksy arī viņš drošivien šo izrādi ir režisējis bezmaksas? Ko? Tas viss ir vēl interesantāk, jo zem šī plaģiāta ar saviem logo ir parakstījušās tādas lielas un cienījamas (itkā) iestādes kā: Dānijas Kultūras institūts, Sorosa fonds, Aizkraukles banka, Eiropas Komisija, Dailes teātris. Jauki. Pat banka, jā banka bija pieminēta, bet atsauces uz autoru (Banksy) nebija.

Visdrīzāk ka es paietu garām, ja tas būtu kārtējais melnbaltais, A4, sūda flaijeris, bet šeit cilvēki ir centušies - piesaistījuši finansējumu, organizācijas, bankas utml. Tā pa skaisto? ne?! Var jau taisnoties, ka izrāde ir mazbudžetnieks - ok, bet ja nevari pacelt - necel.

Par tik cik Banksy ir britu ielu mākslinieks kurš savu personību slēpj, līdz ar ko nevar pretendēt uz atlīdzību. Vēl jo vairāk viņš ir noraidījis piedāvājums no Nike un citām lielām kompānijām tādā veidā skaidri norādot, ka savus darbus nevēlas redzēt nekādos reklāmsaistītos pasākumos un pat uz t-shirt. Tapēc visdrīzāk no mākslinieka nekādas jurdiski-finansiālas sankcijas Dailes teātrim nedraud. Bet ļoti ceru ka finansētāji pa dibenu sados, jo ar šo plaģiātismu tiek rupji diskreditēti arī viņi. kis-kis-kauns.

Varbūt vēl kādam banku atbalstītam tejāterim nav naudiņas priekš dizainera bez zāģu skaidām, nu tad skrienat uz Banksy veikalu un zodziet kamēr tur vēl ir ko zagt. Un priekš pārējiem kretīniem - gan jau Banksijs bez maksas vēl kautko ģeniālu nākotnē izdomās: http://www.banksy.co.uk

jeb

Varbūt mūsu pašu ielas mākslinieki var iet un apzīmēt Dailes teātri - tādā veidā atbalstot teātri un piedāvājot viņiem savus bezmaksas pakalpojumus?

 

p.s. Starpcitu - kur var plakātam tik pretīgus fontus dabūt?


Komentāri (14)
Makslinieks: Ne tikai fonti, ari krasas (sarkanais uz balona un burtiem) galigi nesaderigas...
02/02/2009 11:54
Marek: pf, kur tādi cilvēki kā Tu rodas?
Tu nu gan gudrelis! Tik vien par to ka Tevi uztrauc, ka kāds izmanto bezmaksas materiālu, lai sagatavotu savu materiālu, vien vēsta par Tavu tizlumu un par nepareizām prioritātēm. Ja priekš Tevis Dānijas Kultūras institūts, Sorosa fonds, Aizkraukles banka, Eiropas Komisija, Dailes teātris nav cienījamas institūcijas, tad saprotu kāpēc Tu izvieto internetā savu tizluma atspoguļojumu, vēl jo vairāk pielieto necenzētus vārdus un publiski aizskar, ne tikai personu, kā arī institūcijas, tad ir saprotams kāds cilvēks Tu esi.
Un pirms norādi uz "LIKUMU PĀRKĀPŠANU" pats nepārkāp likumu. IMHO
02/02/2009 16:23
storm: Marek, vai tev kautkā var palīdzēt? Vai ar tevi viss ir kārtībā?

>>> "Tik vien par to ka Tevi uztrauc,"
Jā tev ir taisnība mani tas uztrauc. Jo es esmu autors un mani darbi kādreiz ir zagti. Un es atšķirībā no tevis zinu cik tas ir nepatīkami.

>>> "ka kāds izmanto bezmaksas materiālu,"
Kas tavā izpratnē ir "bezmaksas" materiāls? Baidos ka internet tehnoloģijām attīstoties cilvēku uztverē "bezmaksas materiāls" kļūst par ļoti stieptu jēdzienu (līdzīgi kā tev).

Banksijs pat ir ļoti pretīmnākošs un ļauj tev ielādēt liela izmēra bildi tavam personīgajam t-kreklam, bet arī skaidri un gaiši norāda: "Please note: This shop is for personal amusement only." (http://www.banksy.co.uk/shop/)

>>> "Ja priekš Tevis Dānijas Kultūras, Sorosa .... nav cienījamas institūcijas"
Tu esi šausmīgi neuzmanīgs, tapēc esi pārpratis. Man nav ne mazāko pretenziju pret nevienu no šīm institūcijām, tieši pretēji - es uzskatu ka šīs institūcijas ir nonākušas dubult-cietējas lomā: 1. viņas ir ziedojušas naudu, 2. viņas ir diskreditētas ar šo plaģiātu.

Mazliet spraigāka diskusija risinās šeit: http://www.tribine.lv/ekonomiska-krize/Vai-Banksy-zime-plakatus-Dailes/8520
02/02/2009 18:36
storm: Var arī pārprast manu attieksmi pret pašu izrādi. Man nav nekas pret to, tikai pret šo plakātu. Es domāju ka katrs no jauniešiem izrādē ir centies un iegūldījis savas zināšanas, lai projekts būtu baudāms. Ir ļoti pozitīvi, ka katrs no viņiem var attīstīties un ceru kāds no viņiem nākotnē būs baudāms aktieris. Ir apsveicami, ka visas minētās organizācijas ir atbalstījušas projektu. Bet žēl ka viena plakāta dēļ, viena iespējams - dizainera dēļ, tas viss ir pārvērties stulbā farsā. Tas plakāts taču viņus reprezentē.
02/02/2009 18:59
freak: Nu fak, tad nu gan ašie čaļi, droši vien dailes teatris nemaz nezin, ka maksā naudu par spertu ideju un vizuālo noformējumu. pameklē, kurš kantoris ir atbildīgs par šo darbu. un fonti patiešām šausmas.
02/02/2009 20:15
bils: njaa, nav smuki zagt garadarbus :) bet varbūt to kāds nemākulis darījis un neko nezin ...
02/02/2009 21:11
Arturs Mednis: Ja es zinaatu personiski Banksy, vareetu teikt, ka varbuut vinjsam vienalga, vai vinjsh tikai pirecaajas. Bet es vinju personiski neznu :). Ja pasakaums ir komerciaals, tad shaada riciiiba ir nosodaama, i seviskji ja nav atsauces, vai ja darbs ir sacakareets, kas raadaas taa arii ir - fons un paareejaas lietas...

Be ko nu es, es jau neko...
02/02/2009 21:49
Marek: Jā makslinieks es neesmu, viena izrāde jau nepadara cilvēku par mākslinieku. Nu vai redzi, ne visi zin, kā arī es, ka šis darbs ir kāda īsta autora un nav fakts ka šis darbs nav ņemts no kādas citas mājas lapas, kur nav norādes uz darba autoru. Un varu apgalvot ka Didzis te nav vainīgs, jo viņš nav vainīgs ka nezin visus māksliniekus. Un gan jau ka tas "DIZAINERIS" šaj gadījumā ir tas par kuru ir jādiskutē, nevis Dailes teātris un Sorosa fonds. Un esmu pārpratis, jā.
02/02/2009 22:04
Banksy: should i repeat it again? If you care about me ... but i know you don't, you rather care about your wallets and how to be cool by ripping off my pretty street art shit. I don't care that much. If i would - i would become a lawyer. But it's nice to see that somebody cares. So if you care a bit - id like to ask to use it for your personal amusement only.

Yeah ... and chill out man. You know - you can’t copyright graff man. Anyways - i ripped it from a children’s story book, so if you whana put your fuckin' logo on it - ask them.
03/02/2009 06:10
storm: ;)
03/02/2009 06:38
xlt: Mākslu tautai!

Nesaprotu, ko var ņemties cenšoties aizstāvēt iedomātas svešas tiesības. Redz, ka banksijs piedrāž kopīraitau, turklāt savu darbu radījis pārkāpjot autortiesības (paņēma no bērnu grāmatas, neprasot ilustrācijas autoram atļauju).

Starp citu - vai esi abu šajā blogā izvietoto attēlu autors? Ja nē - vai saņēmi atļauju tos izmantot? Citādi arī tu esi ļauns likumpārkāpējs.

Bet ja tiešām gribas palīdzēt citiem, ieej lapā ziedot.lv un noziedo tiem, kam tiešām vajag palīdzēt aizstāvēt viņu tiesības..
03/02/2009 18:47
xlt: nē, nu vispār jau nav labi zagt svešus darbus. Bet to jau var uztvert arī kā "kultūrcitātu". :)
03/02/2009 18:53
Rondo: un piedevaam vinsh veel ir tagu no Dzherija nozadzis :D 14.99
20/03/2009 00:21
Andris: Jābrauc uz dailes teātri lūkot, kas notiek ...
15/07/2016 06:28
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: